Sepsis nedir?
Sepsis bir mikrobun kanda, vücut sıvılarında yada dokularda artarak çoğalması sonucunda vücutta oluşan hastalık ve hasar halidir. Sepsis bakteri, virus ve mantar bu gibi farklı mikrop türleri ile gelişebilir. Mikrop kan yada komşuluk yoluyla aniden fazla organa yayılarak organların normal fonksiyonlarını bozar, hastalık zamanında ve uygun şekilde tedavi edilmezse şok ve ölümle sonuçlanır
Etkenleri ve bulaşma yolları nedir?
Sepsise sebep olabilen mikroplar hasta bir kişinin öksürük yada aksırık ile havaya yaydığı mikrop içeren damlacıkların sağlıklı kişinin solunum yolundan girmesiyle, temiz olmayan yiyeceklerin yenilmesi yahut pis suların içilmesiyle, pis eller yahut kan yoluyla bulaşabilir. Mikroplar bütünlüğü bozulmuş deriden de vücuda girebilir. Bazı teşhis ve tedavi işlemleri (damara kateter takılması, solunum cihazı kullanmak, damardan beslenme bunun gibi) de sepsise zemin hazırlayabilir.
Hastalığın belirtileri nelerdir?
Sepsisin belirtileri hastanın yaşına ve etkilenen organlara göre değişebilir. yürek, akciğerler, böbrekler, karaciğer, beyin fonksiyonlarının bozulması ile ilişkili belirtiler, elektrolit ve hormon dengelerinde bozulma, kanamalar görülebilir. Hastanın kan basıncı düşer, şok ve koma tablosu gelişir.
Sepsis tanısı nasıl konulur?
Sepsis acil teşhis ve tedavi gerektirir. Kan, beyin--omurilik sıvısı, idrar bu gibi vücut sıvılarında mikrobun üretilmesi kati sepsis tanısı koydurabilir. ancak çoğu kez mikrop kanda ve başka gövde sıvılarında üretilemez. Bu durumlarda mikrobun vücutta çoğaldığını dolaylı şekilde belli eden kan testleri ve vücuttaki enfeksiyonun şiddetini işaret eden kan tetkikleri kısmen yararlı olur. lakin enfeksiyon ve sepsisin varlığını destekleyen bu tetkikler mikrobun cinsini gösteremez. Röntgen filmleri, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi benzeri tetkikler ile de iltihap odağı saptanmaya çalışılır.
Hastalık nasıl sonuçlanabilir?
Sepsis etkenine ve hastanın bağışıklık sisteminin normal olup olmamasına bağlı olarak hastalık çok fazla önemli seyredebilir. Normal görevini yapamayan organ sayısı ikiden beşe çıktığında ölüm olasılığı P’den 0’e çıkmaktadır.
Bu organların başında, yürek, akciğerler, böbrek yahut karaciğer gelir. Oluşan bu sistemik yanıt ve ya enfeksiyona verilen “çok fazla--reaksiyon” sonucunda oluşan organ hasarına ağır sepsis adı verilmekte. Bu durum hayati yönden çok aşırı tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. Sepsis müsait şartlarda çok fazla hızlı bir biçimde, kimi birkaç saat içinde ağır sepsise dönüşebilir. Ağır sepsis gelişen hastaların nerdeyse yarısı, enfeksiyon sonrası meydana gelen sistemik bozukluklar nedeni ile hayatlarını kaybedebilmektedir.
önlem:
Sepsis dünyada en ölümcül problemlerin arasındadır. Bu açıdan çağdaş ülkeler ve arka kalmış ülke oranları benzerdir.
sık görülen bir hastalık olmasına rağmen halk içinde bilinmez ve önemsenmez, dolayısıyla erken teşhis şansı kaçırılabilir. ölüm oranı 0--60 arasındadır. Erken tanı, kısa sürede antibiyotik başlanması, genelde sık bakım ünitelerinde olmak üzere yaşamsal organların ve fonksiyonların kontrolü, desteklenmesi ile bu nispet düşürülebilmektedir.
Bu nedenlerle dünya çapında sepsisle mücadele başlatılmış.
Etiketler:
Hastalıklar
Recent Post
Anasayfa Hastalıklar Beslenme Çocuk Hastalıkları Diş Hastalıkları Diyet Hamilelik Kanser Kürtaj Sağlık Şeker Hastalığı Zehirlenmeler
Ameliyat Videoları Normal Doğum İzle Sağlıklı Yaşam Stres Saç Sorunları Mide Hastalıkları Romatizma Cilt Hastalıkları Beyin Hastalıkları
Yorum Gönder