Aradığın herşeyi bulabileceğin en iyi blog sitesi !

AİLE içi şiddet, dayak, anne baba kavgası ve mutsuz ruh haline işaret ettiğini söylüyor


Çocuğun gece altını ıslatmasının altında psikolojik nedenler var. Uzmanlar 5 yaşından sonra alt ıslatma sorununun aile içi şiddet, dayak, anne baba kavgası ve mutsuz ruh haline işaret ettiğini söylüyor.
Yakacık Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Uzm. Dr. Taşkın Taş, 5 yaşından sonra çocuğun altını ıslatmaya devam etmesinin ciddi bir problem olduğunu açıkladı.  Taş, bu duruma aile içi şiddet, dayak gibi psikolojik sıkıntıların sebep olabileceği gibi idrar yolları enfeksiyonu, anatomik bozukluklar ve böbrekten idrar kesesine gelen yerlerde yaşanan bozuklukların da sebep olabileceğini söyledi. Tuvalet eğitimine erken ya da geç yaşta başlamanın da çocuğun altını ıslatmasına neden olacağını söyleyen Taş, bu problemin zilli eşyalar, ilaç ve özellikle ödül sistemi ile tedavi edilebileceğini belirtti. Taş şunları söyledi:
Psikolojik mi yoksa mekanik mi
“Gece alt ıslatmanın iki tipi vardır. Birincisi çocuğun doğumundan itibaren altının hiç kuru kalmaması buna primer (birincil) tip denir. Diğeri ise 5 yaşından sonra çocuğun en az 6 ay kuru kaldıktan sonra altını ıslatmaya yeniden başlaması yani sekonder  (ikincil) tiptir. Özellikle ikincil tipte  araştırma yapılmalıdır. Gece işemeleri psikolojik ve mekanik sebeplere dayanmaktadır.  Mekanik sebeplere idrar yolları enfeksiyonu, anatomik bozukluklar, böbrekten idrar kesesine gelen yerlerde yaşanan bozukluklar örnek verilebilir. Aile içi şiddet, dayak, anne babanın kavga etmesi, derslerde başarısızlık, çocuğun mutsuz olması ise psikolojik sebeplere örnektir.’’
Alt ıslatma probleminin çocuğun sosyal hayatını olumsuz yönde etkilediğini belirten Taş, ‘’Çocuğun bu durumu çoğunlukla aile içerisinde kalır. Çocuk annesinin kimseye söylemesini istemez, utanır, sıkılır. Bu durum çocuğun yaşı büyüdükçe daha büyük problemleri beraberinde getirir. Çocuğun sosyal hayatını etkiler. Özgüvenini sarsar.  Çocuk altını ıslattığı için asla dalga geçilmemelidir, azarlanmamalıdır. Bunun yanı sıra gece işemesi olan çocuklarda tik, konuşma bozukluğu, tırnak yeme de sıkça görülmüştür. Ayrıca erken doğan prematüre bebeklerde ve birinci dereceden akraba evliliklerinden doğan çocuklarda altını ıslatma daha fazladır.’’ şeklinde konuştu.
Doktor kontrolü şart
Gece alt ıslatma hastalığının 5 yaşından itibaren ergenlik dönemine kadar sürebildiğini belirten Taş, “5 yaşından sonra çocuğun gece altını ıslatmaya devam etmesi ciddi bir sorundur ve mutlaka profesyonel destek alınmalıdır. Eğer mekanik problemlere dayalı bir alt ıslatma söz konusuysa idrar yollarında ve böbreklerde ciddi problemler meydana gelebilir’’ açıklamasını yaptı.
Ödül mekanizması geliştirilmeli
Alt ıslatmanın tedavi edilebildiğini söyleyen Taş, şöyle konuştu: “Çocuk psikolojik olarak eğitilebilir. Burada en önemlisi ödüllendirme sistemidir. Çocuklar bilinçli olarak gece altlarına işemezler. Dolayısıyla cezalandırılmamalıdır. Çocuklara bir takvim hazırlanmalı. Her sabah gece altlarına kaçırıp kaçırmamaları durumuna göre ıslak kuru ya da okuma yazma bilmeyenler için güneşli yağmurlu şeklinde notlar aldırılmalı. Kuru olan günler için de çocuk çeşitli şekillerde hoşuna gideceği şeyler konusunda ödüllendirilmeli.’’ Gece altını ıslatan çocuklar için özel olarak geliştirilmiş zilli battaniye, zilli iç çamaşırları var olduğunu söyleyen Taş, “Bunlar çocuk idrarını yaptığı anda zil çalarak çocuğu uyandırıyor. Daha sonra zamanla bu durum şartlı refleks haline geliyor. Bunun dışında hsorunun ilaçlı tedavisi de mevcut” dedi.
AİLELERE ÖNERİLER
- Akşam 6’dan sonra çocuğun sıvı alması engellenmeli
- Yatağa girmeden tuvalete götürülmeli
- Çocuk uyuduktan ilk 1 saat içinde tuvalete kaldırılmalı
- Tuvalete ulaşmak kolaylaştırılmalı
- Gece kuru kalması için bez bağlanmamalı
- Sabah temizliğine çocuğun katılımı sağlanmalı
- Kuru kaldıkları takvim üzerine işlenmeli
- Çocuklar en az ayda bir kez kontrole götürülmeli
Share this article :

Yorum Gönder

Recent Post

Anasayfa Hastalıklar Beslenme Çocuk Hastalıkları Diş Hastalıkları Diyet Hamilelik Kanser Kürtaj Sağlık Şeker Hastalığı Zehirlenmeler Ameliyat Videoları Normal Doğum İzle Sağlıklı Yaşam Stres Saç Sorunları Mide Hastalıkları Romatizma Cilt Hastalıkları Beyin Hastalıkları
 
Copyright © 2011-2013. Sağlıklı yaşam, hastalıklar, belirtiler, dikkat bozuklukları, psikolojik rahatsızlıklar, tedavi - Bu Sitekideki Yazı ve Makaleler İzinsiz Kullanılamaz